Uitvaart

Een uitvaartceremonie is bedoeld om op een respectvolle manier de overledene te gedenken. Ik help je graag om hierin een eigen vorm te vinden. Een uitvaart mag traditioneel zijn als dat past bij de overledene en de nabestaanden. Maar als er persoonlijke wensen zijn, sluit ik daar bij aan.

Misschien wil je op de Surinaamse wijze worden uitgedragen door de Wi Kan Doe Dragers.
Wij zorgen voor een goede organisatie zodat alles respectvol verloopt.

Rituelen

Rituelen vormen een belangrijk onderdeel van de uitvaart. Dit kunnen godsdienstige rituelen zijn, maar ook heel persoonlijke symbolen, woorden en muziek waarmee je stilstaat bij het leven van de dierbare.

Tot het einde samen

Een eerste kennismaking met de uitvaartbus wekt vaak verwondering.
Voor u is het idee misschien ook even wennen, want anders dan anders, dat is de uitvaartbus zeker. Wordt traditioneel de overledene vervoerd in een rouwauto met daarachter de volgauto's voor de naaste familie, in de uitvaartbus blijft iedereen bij elkaar. Rondom het kistplateau zijn 15 tot 18 zitplaatsen voor familieleden en/of vrienden. Zij kunnen de overledene vanuit huis of uitvaartcentrum naar evt. de kerk (of een andere locatie voor een bijeenkomst), de begraafplaats of het crematorium begeleiden.
Vaak wordt gedacht dat de uitvaartbus speciaal is bedoeld voor vervoer over lange afstanden maar niets is minder waar: verreweg de meeste uitvaarten die met de bus worden gereden spelen zich af in, of in de directe omgeving van de woonplaats van de familie.
De invulling van de rit met de uitvaartbus is helemaal aan u. Zo kunt u natuurlijk zelf de route bepalen. Misschien zijn er voor u betekenisvolle plaatsen waar u graag nog een keer langs wilt rijden, of waar u nog even wilt verblijven.
De uitvaartbus, geïntroduceerd door Mark van de Poel in 2002, wordt door velen ervaren als een bijzonder persoonlijke en intieme wijze van vervoer.

Still life at the sea for mothers day
foto 4
PlayPause
previous arrow
next arrow
Shadow

Persoonlijke wensen

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de overledene in een rieten mand of in een lijkwade (doeken) te begraven. Als je kiest voor een kist, kun je de overledene instoppen met het eigen dekbed. Ook kun je kiezen voor alternatief vervoer zoals een uitvaartfiets, een motor met zijspan of een rouwcaravan.